Deriname augalus: rožių derinys

Kartas nuo karto praeityje vis pabandydavau įdėti idėjų augalų derinukams. Tik kažkaip neišeidavo to daryti sistemingai. Tai gal, mąstau, šiemet pavyks, jei pradėsiu nuo sausio? Bandysim ir matysim…

Ankstyvas pavasaris yra puikus laikas sodinti rožes plikomis šaknimis, kol jos dar nesprogsta. Planuodami rožynus, devyni iš dešimties augintojų bando tarpusavyje derinti veislių spalvas. Tačiau patys subtiliausi deriniai gaunami, derinant to paties ar labai panašaus atspalvio rožes su skirtingų dydžių žiedais. Stambiažiedžių veislių grupių yra nemažai, o štai veisles nedidelių žiedų kekėmis rasime tik keliose grupėse, o ypatingai čia svarbi yra poliantinių rožių grupė.

Eglantyne Perle Angevine4Toks ir šįkart aprašomas rožių derinukas – angliška gražuolė ‘Eglantyne’ ir poliantinė rožė ‘Perle Angevine’. Pirmoji pasižymi stambiais, labai kvapiais, perlamutriniai rausvais žiedais, išsisikiriančiais senovine, apvalaina žiedo forma. O antroji veislė žydi stambiomis kekėmis mažučių žiedukų, kurie savo spalva bei forma primena miniatiūrinias ‘Eglantyne’ kopijas. Rezultate galime džiaugtis labai harmoninga kompozicija, kuri neišgąsdins netgi labai spalvų atžvilgiu atsargių augintojų.

Didelis poliantinių veislių rožių privalumas – gausus vėlyvas žydėjimas vasaros pabaigoje, kai daug kitų rožių veislių jau būna išsikvėpę. Taip pat jos pasižymi gera sveikata bei neblogu atsparumu šalčiui. Gaila, bet šios grupės rožės nėra labai madingos, nors daugelis jų yra netgi labai senos. Tačiau tai tikra užmiršta klasika, kurią vertėtų sugražinti į gėlynus.

‚Eglantyne‘ užauga gerokai aukštesnė, iki 120 cm, ypač jei žiemai bus kruopščiai dengiama. ‚Perle Angevine‘ paprastai būna iki 80 cm aukščio. Tad norint, kad rožynėlyje išlaikyti proporcijas, vienai ‚Eglantyne‘ į draugiją reiktų 2-3 ‚Perle Angevine‘, nelygu rožynui skirto ploto dydis.

Rožės rožėmis, bet norint, kad gėlynėlis žydėtų kiaurą vasarą, reikės ir augalų – kaimynų. Paprasčiausiai, ir visgi labai elegantiškas sprendinmas yra derinti tokios šviesios spalvos rožes su melsvais bei mėlynais daugiamečiais žoliniais augalais. Vienas svarbus dalykas – lietuviškomis sąlygomis gerai būtų rožėms duoti metus paaugti išvis be kaimynų. Dėl mūsų šaltų žiemų rožės auga gerokai lėčiau nei žoliniai daugiamečiai, tad reikia joms duoti daugiau laiko įsivešėti.

Tad žiūrim, kokie daugiamečiai čia tiktų:

1. Faseno katžolė (Nepeta faassenii) ‘Walker’s Low’ – puikioji darbininkė, net apsiputojusi kiaurą vasarą žydinti ir žydinti. Kadangi augalas nemenkas, nesodinkite labai arti rožių, sakyčiau, ne mažiau 40-50 cm atstumu. Jei vietos mažokai, tiks mažesnė alternatyva, katžolė (N.racemosa) ‘Grog’, kurios lapai stipriai kvepia citrusais.

2. Rosa ‘Perle Angevine’ – poliantinė rožė.

3. Rosa ‘Eglantyne’ – angliška rožė, viena iš senesnių veislių.

4. Rosa ‘Perle Angevine’/Rosa ‘Eglantyne’

5. Mentūrinis šalavijas (Salvia verticillata) ‘Purple Rain’ – nuo labiau pažįstamų gojinių šalavijų (Salvia nemorosa) šie skiriasi kiek vėlesniu žydėjimu. Tiktų čia ir gojiniai šalavijai, tačiau daugelis jų pradeda žydėti anksčiau nei rožės.

6. Ilgalapė veronika (Veronica longifolia) ‘Blauriesin’ – veronikos pradeda žydėti vėliau nei šalavijai, tad jos pratęstų mėlynų žvakių šou gėlynėlyje. ‘Blauriesin’ – bene aukščiausia mėlyna veronikų veislė, tad ją tiktų sodinti giliau tarp rožių (be to, taip nesimatytų nelabai gražių veronikų kerų apačių). Arčiau priekio tiktų mažesnės mėlynai žydinčios veronikų veislės, pvz. ‘Blue Indigo’.

Na, o jei gėlynas nėra mažas, galima dar į kompaniją pasisodinti rasakilų. Jos labai naudingi augalai – lapai gražūs viso sezono eigoje (jei tik dirva nėra labai sausa; o jei ji labai sausa, tai ką rožėms veikti tokioje vietoje? 🙂 ), Tačiau vietoje įprastinės švelniosios rasakilos (Alchemilla mollis), kuri auga be proto sparčiai, siūlyčiau mažesnę Alchemila epipsila – atrodo labai panašiai, tik ne tokia greita plėstis.

Įrašo “Deriname augalus: rožių derinys” komentarai: 5

  1. Atgalinis pranešimas: Vienmečiai eksperimentai: Koralinis kaprizas | Smėliadėžė

  2. pievu

    U, tokie gražūs pasiūlymai įkvepia malkų stirtą grūsti lauk iš kiemo ir ruošti dirvą rožynų sąžalynams. Ačiū.

    Atsakyti

Parašykite komentarą