APIE MANE

Jau arti 20 metų augalai yra neatsiejama mano gyvenimo dalis – aš juos myliu, kolekcionuoju, jais gyvenu, jiems skiriu visą savo laiką.

Tikriausiai daugelis paklaustų – o kodėl ‚kitokie augalai‘? Pirmiausia todėl, kad augalai, kuriais aš domiuosi, yra ne spygliuočiai ir ne vienmečiai, kuriuos dažniausiai pamatysime lietuviškuose soduose bei gėlynuose 🙂

O ir iš daugiamečių žolinių augalų toli gražu ne visi mane domina. Per tiek metų, kaip ir daugelis augalų mylėtojų, perėjau daug stadijų – rožių, viendienių, vilkdalgių, bijūnų ir t.t. auginimo. Ir dabar jau manau, kad atvykau į tą galutinį tašką – galbūt dar tiksliai nežinau, ko noriu, bet gana tvirtai žinau, ko nenoriu 🙂

Iš pradžių, kaip ir daugelis, žavėjausi puošniomis angliškomis rožėmis, spalvingais ir garbanotais viendienių bei barzdotųjų vilkdalgių žiedais. Tačiau bėgant laikui, labiau imi vertinti tokius augalų bruožus, kurių neįžvelgsi blizgančiose katalogų nuotraukose – atsparumą ligoms ir kenkėjams, žydėjimo ilgumą, žiedų gausumą, stiebų tvirtumą. Imi pastebėti, kad veislės smulkesniais žiedais geriau įsikomponuoja gėlynuose nei augalai itin stambiais žiedais. Tad neoninių spalvų heucheromis ar gerberas primenančiomis šiuolaikinių ežiuolių veislėmis aš nesižaviu.

Lankantis užsienio augalų mugėse, parkuose, augalų veislynuose labai sužavėjo apželdinimo stilius, kuris jau gerą dešimtmetį ar du ‚valdo‘ Europą – natūralistinis, dažnai vadinamas ‚olandiškąją banga‘. Ir kuo toliau, tuo labiau šis stlius įtraukia. Tad, pasitaikius galimybei sudalyvauti Piet Oudolfo, bene įtakingiausio šių dienų kraštovaizdžio dizaino guru, seminare jo namuose, Hummelo, labai ilgai nesvarsčiau.

Tad labiausiai mane ir domina augalai, naudojami šio stiliaus želdynuose – dekoratyvinės žolės bei daugiamečiai žoliniai augalai, savo išvaizda dar artimi laukiniams gentainiams. Tai kraujalakės (Sanguisorba), vingiriai (Thalictrum), kraujažolės (Achillea), bobramuniai (Anthemis), šalavijai (Salvia) ir daugelis daugelis kitų.

Be augalų pardavimo, taip pat pradėjau teikti naują paslaugą – konsultacijas želdynų dizaino klausimais.  Neretai žmogui tiesiog norisi sutvarkyti savo esamus augalus, galbūt atsisakyti kažko nepasiteisinusio, galbūt pasodinti kažką naujo ir ypatingo. Ne visi mėgsta metų metais eksperimentuoti ir patys atrasti mėgstamą stilių, neretas nori tiesiog gero, kompleksinio, ilgalaikio sprendimo.  Domina? tuomet susisiekite, aptarsime sąlygas.

Manęs kartais klausia – ir ko tu važiuoji į tuos užsienius augalų? Galima pagalvoti, kad pas mus jų nėra. Tačiau reikia pripažinti, kad, deja, nedaug dar yra… Mano nuomone, Lietuvoje auginama tik nedidelė dalis viso daugiamečių žolinių augalų asortimento, kuris prieinamas Vakarų Europos augintojams. Šis asortimentas kasmet pasipildo dešimtimis ir net šimtais augalų genčių, rūšių bei veislių, iš kurių didelę dalį galėtume sėkmingai auginti Lietuvoje. Be to, man tai pačios geriausios atostogos 🙂 Kad ir kaip smagu ir nesudėtinga siųstis augalus paštu, niekas nepakeis smagaus pasirausimo gero augintojo lobynuose – bent jau man tai būna metų įvykis.

Vasarą mielai priimu lankytojus – didžiąją daugumą parduodamų augalų galima pamatyti gyvai, augančius grunte. Kadangi parduodami augalai auga vazonuose, juos patogu rinktis vietoje.  Tik labai prašau nevažiuoti nesusitarus 🙂

Tad iki malonaus, Rasa Laurinavičienė

Įrašo “APIE MANE” komentarų: 1

  1. Atgalinis pranešimas: Portretai: Rožė ‘Martin Frobisher’ | Smėliadėžė

Parašykite komentarą